LG G Watch – brugerflade i ord og billeder

Share Button

GWatch27_Watchfaces_analog_notification

I dette indlæg giver jeg dig et overblik over brugergrænsefladen på LG G Watch – i ord og ikke mindst billeder.

Jeg er stadig glad for mit G Watch, selvom det på ingen måde er det perfekte smartwatch – der er et stykke vej endnu.

Så læs med her for at få et indblik i, hvordan G Watch og Android Wear ser ud og fungerer.

Grundlæggende navigation

“Startskærmen” på G Watch er den til en hver tid valgte urskive. Som det fremgår længere nede i dette indlæg, er G Watch født med en lang række urskiver (watchfaces), som du frit kan vælge imellem.

Nogle af urskiverne kan bedre bære notifikationer end andre – min favorit er derfor stadig urskiven “Digital”, der ganske simpelt viser klokkeslæt, ugedag og dato – men til gengæld levner den plads til en notikation i bunden af skærmen.

“min favorit er derfor stadig urskiven “Digital””

Alle urskiver har både en version til når skærmen er vækket og når den er i standby. Ofte bliver skiven dæmpet til sort/hvid, ligesom eventuelle sekundvisere fjernes i standby.

Ved at lave et swipe fra toppen af urskiven, får du vist dato og batteristatus – og hvis du trækker helt ned, sætter du uret på “mute” – hvad der svarer til lydløs på mobilen. I denne tilstand får du ikke vist nye notifikationer og eventuelt eksisterende notifikationer skjules. Du kan dog stadig swipe opad og få vist de skjulte notifikationer.

Da G Watch er blottet for knapper, foregår al navigation på touchskærmen. Der swipes op/ned for at bladre mellem notifikationer og højre/venstre for at afvise eller se mere info om den enkelte notifikation.

Noter og lister

Med Google Keep installeret på din telefon, får du mulighed for at se og oprette både noter og lister via G Watch.

Det er ganske brugbart til mindre noter og lister, men en længere indkøbsseddel egner det sig efter min mening ikke til.

Indbyggede apps

G Watch er født med nogle få indbyggede apps:

 • Fit
 • Kompas
 • Alarm
 • Timer (nedtælling)
 • Stopur
 • Verdensur

Fit er grundlæggende blot en skridttæller, der dog som tidligere nævnt ikke er specielt præcis. Men den giver mulighed for, at du kan se dit aktivitetsniveau i ord og billeder en uge tilbage i tiden.

Kompasset har jeg ikke brugt så meget tid på, men det er da rart at have muligheden “ved hånden”.

Jeg bruger til gengæld de forskellige muligheder for tidtagning en del.

Specielt stopuret bruger jeg til at holde øje med, hvor lang tid et brusebad eller en gang træning tager.  Og timeren bruger jeg til at holde styr på, at kagen kommer ud af ovnen i tide.

Ved brug af timeren er det specielt lækkert at holde armen op og sige: “OK Google. Set timer for 10 minutes.” Den virker bare hver gang – og det er væsentligt hurtigere end at gøre det manuelt.

“OK Google. Set timer for 10 minutes.”

Verdensuret har jeg endnu ikke haft brug for, men det kan jo komme.

Launcher og lommeregner

En af de ting, som Android Wear – og dermed også LG G Watch – mangler, er en nem måde at åbne apps på.

Udgangspunktet er, at du skal sige “OK Google. Open stopwatch” hvis du fx ønsker at åbne stopuret. Og tilsvarende for andre apps. Men det er jo ikke sikkert, du synes, det er fedt at tale til dit ur, hvis du fx sidder i bussen? Det synes jeg i hvert fald ikke!

“OK Google. Open stopwatch”

Alternativt kan du vække skærmen med et tryk, trykke igen for stemmesøgning, scrolle helt ned i bunden af listen, vælge “Start…” og derefter vælge den app, som du ønsker at åbne.

Og som det nok fremgår, er det ALT for besværligt!!!

Du kan også gøre som jeg (og mange andre) og installere en tredjeparts-launcher, som giver dig let adgang til dine installerede apps. Her har jeg valgt app’en Wear Mini Launcher, som ved et simpelt swipe fra en valgfri retning viser en liste over installerede apps.

Denne launcher har desuden en ekstra funktion, der med et ekstra swipe giver mulighed for at tænde/slukke for wifi mm. på mobilen, sætte mobilen på lydløs osv. Jeg kan varmt anbefale Wear Mini Launcher.

En anden ting, der selvfølgelig skal være på dit ur, er en lommeregner.

Selvom du kan bede uret om at regne for dig, er det alligevel rart med en lommeregner en gang imellem. Selv bruger jeg Calculator For Android Wear, men der findes allerede mange andre.

Og så ligner G Watch lige pludselig et godt, gammelt Casio lommeregner-ur fra firserne… 😉

Notifikationer fra apps på mobilen

Den enkelte app på mobilen afgør, hvor meget du via notifikationerne på G Watch kan interagere med app’en på mobilen.

Apps der ikke har decideret integration med Android Wear, giver kun mulighed for at gøre de ting, som du allerede kan gøre i mobilens notifikatikonsområde.

I eksemplet herunder er det en notifikation fra app’en Business Tasks,  som kun giver mulighed for at vælge “Snooze” (udskyd) eller den allestedsnærværende “Open on phone”:

Andre apps på mobilen kan give flere muligheder. Men hvis app’en ikke er “bygget” til specifikt at integrere med Android Wear, er det som nævnt kun de muligheder der allerede er i “gardinet” på mobilen, som du får på G Watch.

Watchfaces/urskiver

G Watch kommer fra fabrikken med en lang række “watchfaces” – eller “urskiver”.

Nogle af dem er mere anvendelige end andre, men i sidste ende er det jo et spørgsmål om smag og behag.

Her er et overblik over alle de “medfødte” watchfaces:

Udover de indbyggede watchfaces fås der en række apps på Google Play, som giver endnu flere watchfaces at vælge imellem. Jeg har dog endnu ikke fundet nogen, der er rigtigt gode.

Hvor går det galt?

Android Wear og G Watch-kombinationen er allerede en spændende platform med mange gode elementer. Men der er også en række områder, hvor der virkelig er plads til forbedring:

 • Påmindelser (reminders) fra Google Now mangler sammenhæng til den notifikation, der kommer i “gardinet” på mobilen (samme påmindelse skal afvises flere gange)
 • Oplysninger om aktier fra Google Now skal afvises både på G Watch og på mobilen
 • Der mangler virkelig en låsefunktion/-knap – G Watch aktiveres ofte under ærmet (specielt hvis trøjen/jakken er lidt svedig)
 • Når der kommer en ny notifikation frem på G Watch, er den nogen gange helt blank – der vises blot et farvet rektangel uden tekst og ikon (disse bliver så vist efter et par minutter)
 • Fit-app’en kunne godt bruge en overhaling med en masse flere funktioner og en app på mobilen til opsamling af statistikker mm.

Og så er Google Now ikke altid lige snedig i sammenhæng med Android Wear. Når jeg i Google Now fx har valgt at få vist vejrudsigten fra den by, jeg arbejder i, skal den jo ikke vises, når jeg ikke er på arbejde.

Men men men…den helt store mangel er dog stadig, at G Watch ikke forstår dansk. Selvom Google for kort tid siden åbnede for dansk stemmegenkelse, er det endnu ikke “bagt ind” i Android Wear, så du kan sige “OK Google. Ring til kragen” – eller noget i den stil… 😉

Afrunding

Først og fremmest er jeg stadig rigtigt glad for mit G Watch.

Ja – der er stadig plads til forbedringer, men overordnet set synes jeg, at det giver værdi i hverdagen.

Navigation på uret sidder i fingrene efter kort tid og jeg ville ikke undvære de funktioner, jeg nu har tilgængelig på håndleddet.

Men Google – det kan kun gå for langsomt med at få bagt det danske sprog ind i Android Wear!!!

Share Button