Anmeldelse: En måned med LG G4

Share Button

LGG4 Quantum Display

Nu er det lige godt en måned siden, at jeg fik min LG G4 tilsendt.

Det betyder også, at det er tid til at komme en smule nærmere min “endelige” dom. Eller rettere – endelig bliver den jo nok aldrig, for en mobiltelefon er heldigvis et stykke elektronik under stadig udvikling – i hvert fald så længe, den stadig bliver opdateret af producenten (og derefter går det 100% sikkert ned af bakke).

Dette indlæg er ikke en “komplet” anmeldelse af LG G4. Jeg vil til gengæld lægge mest vægt på, hvordan jeg oplever LG G4 i det daglige – eller i “den virkelige verden”, som jeg ynder at kalde det.

Uden at afsløre alt for meget om, hvad du kan vente, kan jeg allerede nu sige, at G4’s design og kamera er på plussiden, mens performance og brugergrænsefladen er på minussiden, når jeg skal gøre resultatet op.

Læs med – hvis du tør? 🙂

Design og kvalitet

Jeg har været der før, så jeg vil undlade at gentage mig selv alt for meget.

Men G4 er ganske enkelt en r..lækker mobiltelefon. Jeg var selv meget skeptisk overfor, om det (meget) tynde læder rent faktisk ville være så lækkert, men jeg er ikke længere i tvivl.

Min tidligere udtalelse om, at G4 har lige så godt greb som Nexus 5, har jeg åbenbart skrevet på et tidspunkt, hvor jeg havde småfedtede hænder (uhh – lækkert!). Når hænderne er nyvaskede og tørre, er der ingen tvivl om, at G4 med sort læder er noget glattere end en Nexus 5 med dens lækre “gummibelægning.”

“G4 er ganske enkelt en r..lækker mobiltelefon”

Ikke desto mindre er designet i min verden helt i top. Selvom G4 måske er en smule konservativ set forfra, er metal(look)kanten og læderbagsiden virkeligt fede designelementer.

Jeg tror faktisk, at “alle” de, der er skeptiske overfor læderbagsiden med den langsgående syning, vil ændre mening, hvis de får muligheden for at håndtere en G4.

Jeg håber fortsat på, at jeg også får mulighed for at teste G4 med den brune læderbagside, da jeg har en idé om, at den er lidt mere “grippy” end udgaven med sort læder.

Kvaliteten virker rigtigt god med den helt rigtige vægt og en ramme, der skal voldes en del for at vride sig bare en smule. Og selv der siger den nærmest ingen knirkelyde. Ret godt klaret, når det hele faktisk er plastik.

Er der så ingen problemer med kvalitet og design? Jo – et par stykker.

For det første kan bagbeklædningen ikke trykkes helt ind til rammen ca. en tredjedel oppe i begge sider. Bevares – det er kun en halv millimeter – men alligevel…det er skidt designet. For det andet er læderet en smule skævt tilpasset omkring kameraet, blitzen og laserfokus-sensoren. Og for det tredje er G4 decideret irriterende at betjene, når den ligger på fx et bord, da den vipper overdrevent henover syningen bagpå.

Design og kvalitet får karakteren 5 ud af 6 mulige i min karakterbog – hvis grebet med brunt læder er bedre, tror jeg faktisk, at jeg ender med at runde op til et rent 6-tal (trods et par uhensigtsmæssigheder).

Størrelse

Jeg vil gøre det kort: LG G4 er stadig en smule for stor (til mig).

Og dem der siger, at den føles mindre end G3, vil jeg næsten gå så langt som til at kalde løgnere. Eller i hvert fald personer der har en letfældig omgang med sandheden… 😉

Med både G3 og G4 i hver sin hånd er der ingen som helst tvivl om, at G3 er en smule mindre – både i højde, længde og tykkelse.

“G4 er stadig en smule for stor”

G4 er dog håndterbar i mine hænder. Men i forhold til Nexus 5 er den bare liiiiige den smule sværere at håndtere med én hånd og have i bukselommen.

Jeg holder stadig på, at G2 med sin 5,2″ skærm ramte den helt rigtige størrelse for en (stor) smartphone.

Størrelsen får karakteren 4 ud af 6 mulige i min karakterbog. Der skal barberes knap en halv tomme af, før den har den “rigtige” størrelse.

Kamera

Eftersom kameraet er et kapitel for sig, får det netop det… 😉

Mine erfaringer med G4’s kamera er indtil videre rigtigt gode. I de fleste situationer tager G4 rigtigt gode billeder i auto. Men når der er behov for tilpasning af lukkertider eller lignende, kommer den fuldt manuelle indstilling virkelig til sin ret.

“Kameraet […] producerer i dagslys superflotte billeder”

I mit foregående indlæg kan du se, hvad manuel indstilling af lukkertiden kan betyde for et motiv i bevægelse.

Kameraet, der er på 16 megapixel og har en – for mobilkameraer – kæmpe blændeåbning på F1.8, producerer i dagslys superflotte billeder med skarpe detaljer, der kan zoomes ind på næsten “uendeligt”.

Når mørket sænker sig eller der tages billeder indendørs, er det nødvendigt at skifte til kameraets manuelle indstilling, hvis ikke billederne skal blive rystede. For at få skarpe billeder i dårligt lys, skal lukkertiden sættes ned – og dermed skal ISO-indstillingen tilsvarende øges, hvilket så giver støj på billederne.

Her kunne LG godt have sat kameraet til at forøge lukketiden noget i auto-indstillingen. Eller alternativt give brugeren muligheden for at vælge den foretrukne indstilling – altså enten at prioritere lav ISO eller høj lukketid.

Kameraet får karakteren 5 ud af 6 i min karakterbog. Det er altså stadig kun et mobilkamera, selvom vi er kommet rigtigt langt indenfor de seneste år. Den manuelle indstilling trækker virkelig op!

Men døm selv ud fra mine billeder:

Skærm

Skærmen på G4 er i de fleste situationer rigtigt god. Skarpheden med en QHD-skærm på 5,5″ kan der i hvert fald ikke pilles ved.

Der er med garanti ingen mennesker, der med rette kan påstå at, de kan skelne enkelte pixels på G4’s skærm.

Farver (og striber) er normalt rigtigt fine. Dog er skærmen en smule overmættet i farverne til min smag. Eller også var det bare springet fra Nexus 5, der var stort? Men som med så meget andet, er det et spørgsmål om tilvænning.

“Der er med garanti ingen mennesker der […] kan skelne enkelte pixels på G4’s skærm”

I skarpt sollys skrues der automatisk helt op for lysstyrken, hvilket betyder at skærmen stadig er let læselig. Dog betyder det skarpe lys, at farverne bliver udvaskede og lidt kedelige. I praksis betyder det ikke noget for mig, for jeg bruger kun sjældent min telefon udendørs i direkte sollys. Men hvis du ofte bruger din telefon udenfor, skal du nok lige prøve G4 i den situation, inden du køber.

I lav belysningen bliver skærmen lidt for mørk efter min mening. Jeg har derfor skrevet til LG, at de bør ændre indstillingen for baggrundslys i mørke omgivelser.

Touch-responsen på skærmen er desværre ikke altid så skarp, som jeg kunne ønske mig. I forhold til Nexus 5 mangler der en del. Specielt de første dage med G4 skulle jeg vænne mig til, at den ikke reagerer nær så godt på berøring som Nexus 5.

“Touch-responsen […] er desværre ikke altid så skarp”

I samme boldgade oplever jeg jævnligt, at den slet ikke lader sig vække med et dobbelttryk, så jeg må samle den op fra bordet og tænde på power-knappen bagpå.

Skærmen får karakteren 4 ud af 6. De blege farver i skarpt lys og problemerne med touch-respons trækker desværre ned. Sidstnævnte kan måske løses med en software-opdatering?

Batteri

Nu kom jeg fra en Nexus 5, så batterilevetiden er heldigvis klart forbedret. Men der skulle heller ikke så meget til… 😉

Batteritiden er i mit brugsscenarie nogle dage rigtigt god og andre dage har G4 desværre det sædvanlige Android-problem med, at apps får lov at ligge i baggrunden og voldsuge på batteriet. Jeg håber virkelig, at det nye “Doze”-tiltag i Android M får løst dette problem én gang for alle.

Jeg prøver i øjeblikket at finde ud af, hvilke apps, der er “batteri-banditter” på min G4. Jeg har indtil videre prøvet at afinstallere Google Fit og slå placeringshistorik fra – men det har ikke helt haft den ønskede effekt.

G4 holder i de fleste tilfælde ganske fint strøm, så længe skærmen ikke er tændt. Men så snart skærmen er tændt, er det tydeligt, at batteriet bliver brugt flittigt. Og har jeg gang i mit favoritspil – Trials Frontier – går det helt galt. Så kan G4 snildt bruge 40% af batteriet i timen, hvilket er meget højt i forhold til fx G2.

“Husk at give den en genstart, inden du går ud af døren”

Og værre er det, at G4 ikke rigtigt kan finde ud af at “drosle forbruget ned”, når den har været brugt hårdt. Selvom den pågældende app ikke længere er aktiv, er batteriforbruget stadig højere end det burde.

Vil du være sikker på, at din G4 ikke bruger for meget strøm, skal du huske at give den en genstart, inden du går ud af døren. Det hjælper som regel – selvom det nærmest burde være ulovligt, at det er nødvendigt!

Nedenfor giver jeg nogle eksempler på den batteritid, jeg har oplevet med G4.

Batteriet får karakteren 3 ud af 6 i min bog. Det er ganske enkelt stadig for ustabilt – og så er det i min verden ikke dimensioneret til skærmen og processoren. Der mangler desværre ca. 1.000 mAh.

Eksempler på batteritid:

Performance

Når nu G4 suger så meget på batteriet, må det jo tilsvarende betyde, at der altid er fart over feltet?

Nix – desværre ikke. G4 har samme problem som G2 og G3 havde før den. Nemlig at der ofte er mærkbar hakken og nedsat hastighed – både på hjemmeskærmene og i apps.

Med monsterprocessor og 3 GB ram havde jeg virkelig forventet mig mere, LG!

Jeg oplever ofte, at G4 har problemer med at følge med, når jeg swiper på hjemmeskærmene. Og i Trials Frontier er der tilsvarende problemer med at holde hastigheden oppe. Specielt når jeg har spillet noget tid, er det tydeligt, at varmeudviklingen fra processoren får G4 til at drosle ned. Og når den bliver alt for varm, er jeg nødt til at lukke spillet, da det i praksis bliver umuligt at spille.

Der var også hastighedsproblemer på min Nexus 5, men G4 burde være mange gange hurtigere end en 2 år gammel Google-mobil…

“G4 burde være mange gange hurtigere end en 2 år gammel Google-mobil”

Min vurdering er, at processoren ganske enkelt ikke kan følge med alle de mange skønne pixels i skærmen. I min verden havde en full HD-skærm været ganske rigeligt til G4 – specielt hvis det havde løst problemerne med performance.

Men en “kedelig” full HD-skærm ser jo ikke så godt ud i sammenligningerne… 🙁

Performance får karakteren 3 ud af 6, når G4 er i mine kritiske hænder. Hvorfor skal en top-mobil i 2015 stadig have problemer med at følge med på de mest basale opgaver? Jeg håber virkelig, at LG kan løse disse problemer i en softwareopdatering.

Brugergrænseflade

LG siger selv, at de har skåret ned på “fyldet” i brugergrænsefladen.

Personligt har jeg bare rigtigt svært ved at se, at det er tilfældet.

Der er bl.a. underlige indstillinger “gemt” rundt omkring i Android-indstillingerne og der er et utal af apps, som er ganske unødvendige for 99% af alle mobil-brugerne i Danmark.

“Hvad skal vi med Internet, når vi har Chrome?”

Hvad skal vi fx med “Internet”, når vi har “Chrome”? Og hvad skal vi med “Beskeder”, når vi har “Hangouts”. Og hvad med “Cell Broadcast”, “Smartshare.Cloud”, “LG Backup” og “RemoteCall Service”?

Personligt har jeg desuden intet at bruge “LG Health”, “Voice Mate”, “QuickRemote”, “FM radio”, “Vejr”, “SmartWorld”, “QuickMemo+”, “Downloads” og “Kalender” til. Nogle af alle disse programmer kan heldigvis afinstalleres, mens andre kan deaktiveres.

Jeg anbefaler i øvrigt, at du afinstallerer eller deaktiverer de apps, du ikke har noget at bruge til. Så slipper du for, at de bruger ressourcer på telefonen, der jo har svært nok ved at følge med, som det ser ud lige nu.

Én af de ting, som LG har slået meget på i “UX4.0”, som denne iteration af LG-brugergrænsefladen kaldes, er “Smart Notice”. Ifølge LG er funktionen blevet meget mere intelligent og skulle komme med personlige anbefalinger.

“You have new memories from your time in Jyllinge”

Jeg har desværre svært ved at se det geniale i “Smart Notice”. Det vildeste jeg har fået, er en tur ned af “memory lane”, hvor jeg fik beskeden “You have new memories from your time in Jyllinge. Take a look back”. Det resulterede så i et slideshow med billeder af en luftballon over huset krydret med en død tomat og et billede af et tastatur på mit arbejde, som i øvrigt ikke er i Jyllinge… Hvem sagde genialt? 😉

Jeg overvejer desværre ganske alvorligt at installere Google Now Launcher for at komme en smule nærmere den oplevelse, jeg havde på min Nexus 5.

Brugergrænsefladen får karakteren 2 ud af 6 i mine ultra-kritiske “UX-hænder”. Den der sagde ordene “if it ain’t broken – don’t fix it” var ikke helt tosset.

Afrunding og konklusion

På den ene side er min nye LG G4 en rigtigt fed telefon.

Og på den anden side, kunne den være så meget mere, hvis blot LG havde koncentreret sig om det, som de er gode til.

Design, kamera og skærm trækker G4 mod toppen af mobilmarkedet. Til gengæld trækker batteri, performance og brugergrænsefladen den nedad igen.

I min ganske uvidenskabelige test og anmeldelse af LG G4, lander vi på 26 ud af 42 mulige point. Omregnet i procent er det knap 62% af en absolut topplacering.

Nu hvor jeg har skrevet tallene, giver de faktisk meget god mening.

Tag ikke fejl af, at jeg grundlæggende er glad for min G4. Men som nævnt kunne den bare være så meget mere, hvis LG undlod af sovse deres brugerinterface til i en sådan grad, at det går ud over både performance og batteritid. Og så mangler skærmen lige det sidste for at blive rigtigt god.

Men det er jo bare min holdning. Har du synspunkter omkring G4 eller er der noget, du gerne vil have, at jeg tester, må du endelig droppe en kommentar herunder!

Share Button