Anmeldelse af Pebble Steel

Share Button

Med begge remme

Der har været lidt stille her på bloggen en måneds tid – det beklager jeg.

Den seneste måned har jeg forventet, at LG G Flex skulle dumpe ind af postkassen hvert øjeblik det skulle være – men det er ikke sket. Til gengæld skulle den gerne være her på mandag – så unboxing (jeg har store planer!) og de første indtryk følger sandsynligvis i næste uge.

Men her skal det handle om det “smarte ur” Pebble Steel – opfølgeren til det oprindelige Pebble smartwatch, som brød grænserne for, hvor mange penge der kan rejses ved hjælp af “crowdfunding” (Pebble Technology hentede 10 mio. $ under Kickstarter-kampagnen).

Levering og pris

Jeg bestilte Pebble Steel den 7. januar – samme dag som det blev muligt at forudbestille uret. Dengang var udgangspunktet, at afsendelse kunne forventes midt i februar. Senere blev dette opdateret til midt/sidst februar.

Mit helt eget Pebble Steel blev afsendt fra Hong Kong den 17. februar og leveret til mig allerede 2 dage efter! Imponerende leveringstid – tak til DHL! 🙂

Prisen for Pebble er 249 $ incl. levering med DHL – dette koster nu 25 $ ekstra, men Pebble har stadig gratis standardlevering, som dog tager “several weeks” (adskillige uger) – og hvem gider dog vente på det? 😉

Omregnet til danske kroner måtte jeg slippe 1.380 kr. Dertil kom told, moms og gebyr til DHL på i alt 449 kr., så prisen samlet nåede op på 1.829 kr.

Er det dyrt? Det kommer jeg nærmere ind på sidst i denne anmeldelse.

Størrelse og design

Jeg havde på forhånd mine bange anelser om, hvor stort og klodset Pebble Steel ville være.

Men det var der absolut ingen grund til – jeg var nærmest en smule skuffet over, at det ikke var større. Det er nemlig væsentligt mindre og lettere end det Citizen dykkerur, jeg har gået med på det seneste (se størrelses-sammenligningen i galleriet).

Skuffelsen lagde sig dog hurtigt – og jeg synes nu, at Pebble Steel har en fin størrelse til min “muskel-svulmende” arm. Hvis det kan interessere nogen, er omkredsen på mit håndled 16,5 cm, når målebåndet sidder en smule løst.

Jeg kan godt lide designet af Pebble Steel. Specielt med den medfølgende læderrem. Min hustru synes, det bliver lidt for “80’er agtigt”, når lænken sidder på – og det har hun nok ret i (men lad endelig være med at sige til hende, at jeg giver hende ret!).

Med læderremmen ligner Pebble Steel et hvilket som helst andet designerur. Der har endnu ikke være nogen, der har kommenteret Pebble Steel (uden min forudgående opfordring) – det tager jeg som et godt tegn. Det havde der nok været, hvis jeg havde boltet et Samsung Galaxy Gear fast på armen… 😉

Galleri – Design m.m.:

Kvalitetsindtryk af urkassen

Jeg bestilte Steel i blankt metal, fordi jeg havde min tvivl om, at den sorte (pulverlakerede) version ville kunne holde sig pæn over tid. Det kan jeg naturligvis ikke udtale mig om, men som det ses på billederne i denne anmeldelse, har mit Steel allerede pådraget sig småridser på bagsiden og på stålrammen omkring glasset .

Glasset, der er af Gorilla Glass, har dog heldigvis ingen ridser endnu – men mon ikke det kommer? Jeg har i hvert fald endnu ikke haft et ur, der ikke har fået småridser i glasset. Og dog – mit ældgamle Tissot-ur med safirglas er vist gået fri.

Samlekvaliteten af urkassen er umiddelbart fin. Dog er det som om den sorte kant (som lader Bluetooth-kommunikationen slippe igennem) har et lille slip på venstre side af kassen. Jeg håber ikke, at det går ud over vandtætheden, som er angivet til at kunne holde til 5 atmosfæres tryk eller hvad der svarer til ca. 40 meters dybde under vandet.

Du skal i øvrigt ikke regne med at kunne bruge Pebble Steel til andet end en tur i regnen eller et dyp i havet – det er erfaringsmæssigt sjældent, at du kan regne med dybdeangivelser på andet end deciderede dykkerure.

Remme og manglende skruetrækker

Urremmene virker begge en smule billige.

Læderremmen er sammensat af flere lag læder, som buler på en uskøn måde, når den bøjes den forkert vej. Men det er utvivlsomt ægte læder og komforten er ok.

Stålremmen er ganske pæn, men har en lidt billig knirkelyd, når den er i brug. Og så er det i øvrigt unødigt besværligt at fjerne led fra stålremmen. Der skal lægges så meget kraft i, at det var lige før, det kostede mig en skruetrækker. Det var i øvrigt efter jeg havde grublet mig frem til, hvordan leddene skulle skilles ad – for der følger ingen vejledning med (fy, Pebble!).

Noget andet, der heller ikke følger med, er den (ellers annoncerede) skruetrækker, så menigmand kan skifte rem på sit ur. Pebble leverer 2 remme med uret, men intet værktøj til at skifte dem. Så hvis du ikke har et sæt med meget små elektronikskruetrækkere, kan du glemme alt om at få skiftet rem. Jeg har dog heldigvis en skruetrækker, der passer.

Du finder en rigtig god videovejledning til at skifte rem og fjerne led ved at klikke her.

Jeg kunne godt tænke mig en pæn rem i silikone/gummi, så jeg også kan bruge Steel, når jeg løber (til fx styring af musik). Her er udfordringen dog, at Pebble Steel bruger en specialrem, så der skal en god portion fingersnilde og en skarp kniv til for at skære en ny rem til. Men jeg kaster mig ud i det på et tidspunkt, når jeg har fundet den rigtige rem.

Hvad kan Pebble Steel

Hvis du tidligere har stiftet bekendtskab med det oprindelige Pebble, ved du også hvad Steel kan. Fuldstændig det samme! Eneste tilføjelse på Steel er en lille lysdiode til venstre under skærmen, der angiver opladningsstatus.

Pebble (og Steel) er – udover et ur – hvad jeg vil kalde en “forlængelse af din mobil”. Pebble prøver ikke (som andre smartwatches) at erstatte funktioner i din mobiltelefon, men gør i stedet et forsøg på at udbygge din mobiltelefons funktionalitet.

Jeg læste på et tidspunkt en anmeldelse, der kaldte Pebbles indbyggede notifikationssystem for “the killer app” (kan vel i denne sammenhæng bedst oversættes med “den vigtigste funktion”). Og der er jeg helt enig. Styrken ved Pebble er, at du får information om hvad der sker på din mobiltelefon, selvom den ligger dybt begravet i lommen/tasken eller “helt ovre på sofabordet”… 😉

Galleri – Notifikationer på Pebble Steel:

Udover at vise notifikationer fra din mobiltelefon kan Pebble køre egne apps, som enten fungerer i sammenhæng med en app på din Android-/iOS-enhed eller som en standalone app på Pebble – sidstnævnte dog ofte med brug af fx internetforbindelsen på din mobil.

Det kan vise klokken!

“Hvor dum tror du lige, jeg er” kunne du måske tænke nu? Men det er faktisk én af Pebbles største styrker i forhold til smartwatches fra fx Sony eller Samsung.

Ikke at de andre ikke kan vise, hvad klokken er – men de gør det bare ikke hele tiden. De er nødt til at slukke skærmen på uret for at batteriet kan holde mere end et par timer. Skærmene på de “mere smarte” smartwatches er nemlig oftest LCD-skærme, som er notoriske strømslugere.

Her benytter Pebble i stedet en såkaldt e-paper skærm (ikke e-ink), som foruden at kunne være tændt hele tiden også er lige så tydelig i sollys, som den er i mørke med baggrundsbelysningen tændt. Dette fremgår også tydeligt af billederne i denne anmeldelse – der er kun baggrundsbelysning på ét eneste billede.

Det giver Pebble en batteritid på 5-7 dage på en opladning, hvilket efter min mening er rigtigt fint. Jeg er ikke helt nået op på de tal endnu, men jeg har nok også brugt det lidt rigeligt den første 1½ uges tid.

Udfordringen med en e-paper-skærm er, at de enkelte pixels enten er mørke eller lyse. Mere pang på farverne er der altså ikke. Vil du have farver på et smartwatch, der er tændt hele tiden, skal du i stedet kigge i retningen af Qualcomm Toq.

Jeg tror personligt ikke, jeg kunne tænke mig et smartwatch, hvor jeg skulle ryste armen eller trykke på en knap for at få vist tiden. Den skal bare være der – hele tiden! Og når du ryster armen med Pebble på, tænder baggrundsbelysningen automatisk – dog kun hvis det er nødvendigt.

Watchfaces

Med Pebble kan du selv bestemme, hvordan dit ur skal se ud.

Du kan vælge og vrage mellem tusindvis af såkaldte watchfaces (urskiver), hvor nogle er analoge, andre digitale og resten noget værre bras – så er det sagt.

Men der er enkelte guldkorn imellem skiverne og de er ret lette at finde i Pebbles egen appstore.

Galleri – Watchfaces:

Pebble app(store)

Der fås både en Pebble app til Android og iOS. Eftersom jeg er Android-nørd, har jeg naturligvis taget udgangspunkt i app’en til Android.

Jeg har været nødt til at installere beta-udgaven af Pebble 2.0 app’en til Android, da den endelige version ikke er kommet endnu. Pebble 2.0 app’en til Android i betaversion 10 fungerer ganske stabilt, hvorimod den var rasende langsom, ustabil og usædvanligt strømslugende i betaversion 9. Den endelige udgave skulle ifølge Pebble komme snart.

Har du ikke mod på at installere Pebble 2.0, kan du sagtens bruge den foregående version, der er tilgængelig i Google Play. Men så får du ikke Pebble appstore med i første omgang.

I app’en kan du få hjælp til at forbinde din Pebble til din mobiltelefon, finde og installere watchfaces/apps og ændre indstillinger.

Udover den officielle Pebble-app til Android har jeg også installeret programmet “Pebble Notifier”, der gør det muligt at få notifikationer fra alle apps ud på håndleddet. Der findes i øvrigt et hav af disse Pebble notifikationsprogrammer, så du kan selv vælge din favorit. I de fleste af programmerne kan du vælge, hvilke af mobilens apps, du ønsker at få notifikationer fra. På den måde slipper du fx for, at “supertilbud” fra Subway Surfers kommer ud på dit håndled.

I Pebble app’en finder du som nævnt Pebbles egen appstore. Her kan du finde apps til dit ur samt links til enten Google Play eller Apple Appstore, hvis Pebble-app’en har en såkaldt “companion app” (følgesvends-app), som skal installeres på mobilen.

Det er også i Pebble appstore at du finder nye watchfaces til dit ur.

Pebble appstore fungerer som sådan fint nok. Udvalget bærer dog præg af, at vi stadig er tidligt i Pebble appstores liv. Men jeg er ikke i tvivl om, at der nok skal komme flere apps – og forhåbentlig også apps i bedre kvalitet end det nuværende udbud.

Jeg har selv fundet apps som fx kan holde styr på min score, når jeg spiller squash, kan fungere som fjernudløser til mobilens kamera og være mobilens forlængede arm, når der skal navigeres via Google Maps.

Mulighederne er uendelige – udviklerne skal blot have tid og mulighed for at gå amok… 😉

Galleri – Pebble App til Android:

Knapper og menustruktur

Pebble benytter sig af et ret simpelt interface, der styres af 4 knapper.

På venstre side af uret finder du “tilbage-knappen” og på højre side finder du “op”, “enter/vælg” og “ned”. Med disse fire knapper er det muligt at styre alle funktioner og apps på uret. Nogle apps benytter sig i øvrigt af “longpress” (knappen holdes inde i længere tid) for at tilgå flere funktioner.

I galleriet nedenfor kan du se nogle eksempler på menustrukturen i Pebble.

Savner jeg en touchskærm? Egentlig ikke. Den har jeg jo på mobilen – og Pebble er ikke en mobiltelefon – det er som tidligere nævnt en forlængelse af den.

Så jeg synes indtil videre, at det er rart med knapperne. De fungerer i øvrigt ganske glimrende og har et tilfredsstillende “klik”.

Galleri – Menustruktur:

Konklusion

Efter 1½ uge med Pebble på armen er jeg ganske godt tilfreds med, hvad jeg har fået for godt 1.800 kr.

Det primære for mig er nørdeffekten ved notifikationerne på håndleddet. Hvor fedt er det lige at kunne afvise et indkommende kald med et tryk på sit ur… 😀

Og så håber jeg bare på, at Pebble udviklerne giver den endnu mere gas med udviklingen af såvel selve Pebble-uret som de apps, der er med til at gøre det smart(ere).

Har du spørgsmål til Pebble Steel, er du mere end velkommen til at smide en kommentar, så svarer jeg hurtigst muligt!

Share Button