Sådan lægger du Cyanogenmod på LG G2

Share Button

CyanogenMod10-2

En af de mest populære “custom roms” til efterhånden ret mange Android-enheder, hedder CyanogenMod.

CyanogenMod kan i skrivende stund fås til ikke færre end 244 forskellige Android-enheder – såvel smartphones som tablets. Og det er kun de officielt supporterede – derudover er der en lang række enheder, hvortil andre udviklere har lavet en uofficiel udgave af CyanogenMod – ofte med deres egne små tilpasninger.

Men hvad er CyanogenMod for en fisk? Og hvorfor skulle du dog “ødelægge” en fuldt fungerende mobiltelefon for at lægge et styresystem på, som en eller anden nørd har brygget i en kælder?


Custom rom

CyanogenMod er som nævnt indledningsvis en “custom rom”, hvilket i Android-sammenhæng betyder en udgave af Android, der er lavet som alternativ til den version af Android, en enhed er “født med”.

For det er nemlig på de fleste Android-enheder muligt at udskifte styresystemet til et andet. Det kræver blot, at enheden “rootes” – altså at der opnås administratorrettigheder til det “dybereliggende” filsystem, hvor selve Android-styresystemet opbevares.

Fugl eller fisk?

Udgangspunktet for CyanogenMod er den rene, rå Android – altså præcis som Google har udtænkt den.

Men det er ikke helt nok for teamet bag CyanogenMod. De har nemlig igennem de forskellige versioner af Android lagt forskellig ekstra funktionalitet i CyanogenMod. Funktionalitet der har været forskellig fra version til version og fra enhed til enhed.

CyanogenMod har endvidere i mange tilfælde forbedret enhedernes ydeevne, så brugeroplevelsen er blevet bedre.

Vil du gerne se, hvordan CyanogenMod 10.2 ser ud, kan du få et glimt af det, når “Brille” gennemgår det i videoen på Living Smart TV’s anmeldelse af LG G2.

Kælderprogrammering eller…?

CyanogenMod startede måske nok som en enkelt (super)nørds projekt. Men sidenhen er det blevet så meget mere.

Siden starten i 2009 er CyanogenMod blevet udviklet af et stadigt voksende samfund af selvstændige udviklere, der hver især har kastet ressourcer efter at lave den – i deres øjne – perfekte custom rom til Android.

CyanogenMod er derfor ikke længere et “kælderprojekt”, men snarere en værdig konkurrent til de forskellige retninger, som Android tager hos forskellige producenter. Her tænker jeg bl.a. på Samsung TouchWiz, LG Optimus UI, HTC Sense og Sony Xperia UI, der hver især repræsenterer producentens holdning til, hvordan Android skal opleves på en smartphone.

I øvrigt har CyanogenMod sidst i 2013 taget springet til at starte op som “rigtig” virksomhed. Og i den forbindelse er den første smartphone, der er født med CyanogenMod, blevet lanceret: Oppo N1.

Kilde: Wikipedia

Vi skal vel til det…

Som overskriften på dette indlæg siger – vi skal have lagt CyanogenMod på min LG G2.

I min pilottest-anmeldelse af G2 var LG’s version af Android noget af det, som jeg var mindst imponeret over. Ligeledes var hastigheden på G2 heller ikke helt så imponerende som jeg havde håbet.

Læs: Statusområdet fra helvede… og Android i flydende form

Og efter at have brugt Nexus 5, der for en stor dels vedkommende deler hardware med G2, er jeg sikker på, at der kan trækkes mere ydeevne ud af G2 end LG selv har formået med den nuværende firmware.

Trin 1 – Læs

Det første du bør gøre, er at læse grundigt op på, hvad det er, du foretager dig.

Jeg kan umuligt skrive alt, hvad du skal vide om custom roms, rooting, recovery osv. Så her er lidt læsning nødvendigt. Og ja – det foregår på engelsk:

Læs: Generelt om CyanogenMod [engelsk]

Når du er sikker på, at du også ønsker at prøve CyanogenMod, bør du sætte dig ind i, hvad det vil sige at “roote” din enhed (opnå administratorrettigheder) og installere en anden “recovery” (gør det muligt at installere custom rom – sammenlignelig med bios på en PC).

Læs: Wikipedia: “Android rooting” [engelsk]

Læs: XDA-Developers: “Recovery” [engelsk]

HUSK: Selvom du har læst, hvad der kan læses og ved, hvad du giver dig i kast med…så kan det ikke afvises, at du ender med en smartphone, der bedst egner sig som brevvægt. Det hænder nemlig, at der går noget galt i processen og at telefonen bliver “bricked” (= en mursten). Så er du advaret…   😉

Trin 2 – Download

Hov – sprang du lige trin 1 over? 😉

Jeg ved det godt – det er fristende at springe alt den kedelige læsning over og gå direkte til det sjove.

Men tro mig når jeg siger, at det kan være godt givet ud at sætte sig lidt ind i custom roms og hvad dertil hører, inden du kaster dig ud i det.

Jeg har selv prøvet at sidde med en Asus tablet, som jeg troede var helt død på grund af en fejl fra min side, men hvor det til sidst – efter nogle timers kamp – alligevel lykkedes at få den bragt tilbage til livet (efter jeg var blevet godt svedig).

Så…når du har læst på lektien, er det tid til at downloade.

Når du skal hente CyanogenMod, skal du først bestemme dig for, hvor stabil du ønsker din telefon skal være. Du kan nemlig godt hente den allernyeste version (de såkaldte “nightlies”), der bliver færdigbagt (næsten) hver nat. Men så risikerer du også at få diverse fejl med.

Hvis du vil være så godt som 100% sikker på at have en fejlfri mobil, skal du vælge en download, der er markeret som “stable” (stabil).

Jeg anbefaler, at du placerer de downloadede filer i en mappe, der er let at tilgå (altså ikke begravet dybt i filsystemet på din PC) – jeg benytter i dette eksempel mappen “E:\Android-LGG2-Cyanogenmod”.

Download: Oversigt over CyanogenMod-downloads til LG G2 (international version) [engelsk]

Til denne vejledning benytter jeg mig af seneste “stable” version af CyanogenMod – nemlig cm-10.2.0-d802.zip fra 2. december 2013.

Derudover er det også en god idé at hente Google Apps, der af ophavsretslige årsager ikke følger med i CyanogenMod-pakken:

Download: Google Apps [engelsk]

Husk at hente den version af Google Apps, der passer til den hentede udgave af CyanogenMod (i mit tilfælde til “CM 10.2”).

Trin 3 – Installer

Når du har downloadet CyanogenMod, skal du i gang med selve installationen. Til hjælp under installationen er der naturligvis en installationsvejledning:

Læs: CyanogenMod: “How to install CyanogenMod Android for LG G2” [engelsk]

OPDATERING 27. april 2014: Som nogle af mine læsere har bemærket, er der 3 døde links på ovennævnte side. Derfor kan du midlertidigt hente filerne her “hos mig”. Du finder dem nederst i dette indlæg – lige før kommentarerne. Bemærk at du skal gemme alle tre filer uden “.txt” for at få det til at virke!

Nogle Android-enheder kan bruge “CyanogenMod Installer”, der installeres som en app på enheden. Med den installeret, kan hele installationsprocessen med root og installation af CyanogenMod klares i én ombæring.

CyanogenMod Installer er dog ikke tilgængelig for LG G2 på nuværende tidspunkt, så installation må klares på “gammeldaws maner”.

Bemærk: Det er et krav ifm. installationen, at du benytter en Windows PC. Du kan altså ikke lave samme nummer på en computer med fx Mac OS eller Linux.

Trin 3.1 – Installer Android SDK

Før du kan gå i gang, skal du downloade og installere “Android SDK” (Software Development Kit).

Download: Android SDK

Trin 3.2 – Installer LG G2 Drivere

Du skal også installere drivere til LG G2.

Dette skulle gerne ske automatisk, når du forbinder din G2 til din Windows PC med USB-kabel.

Sker det ikke automatisk, kan du hente driverne her:

Download: LG G2 Produktsupport – USB driver

Klik Softwareopdateringer og drivere og klik dernæst DOWNLOAD til USB DRIVER til Windows.

Trin 3.3 – Installer custom recovery

De følgende trin er så godt beskrevet i CyanogenMods vejledning, at jeg blot vil henvise til den.

Læs: CyanogenMod: “How to install CyanogenMod Android for LG G2” [engelsk]

Bemærk: Når du gemmer filen “loki_flash” kan Windows finde på at kalde den “loki_flash.txt”. Husk derfor at slette endelsen “.txt” efterfølgende.

Bemærk at du skal køre adb-kommandoerne i vejledningens trin 7 fra en Windows kommandoprompt (“cmd.exe”). For at få det til at virke, skal du kopiere filerne “adb.exe” og “AdbWinApi.dll” fra det installerede Android SDK (se trin 1.1) til din “arbejdsmappe” – i eksemplet er det “E:\Android-LGG2-Cyanogenmod”.

På min PC fandt jeg “adb.exe” og “AdbWinApi.dll” i følgende mappe: “C:\Users\[brugernavn]\AppData\Local\Android\android-sdk\platform-tools\”. Placeringen kan dog være anderledes på din PC.

Device not found: Får du fejlmeddelelsen “error: device not found”, har du enten ikke slået USB-debugging til på din G2 eller også mangler du de korrekte drivere til Windows (se trin 1.2).

Offline: Får du vist et device efterfulgt af teksten “offline”, har du ikke fået installeret det/de seneste  “Android SDK” (se trin 1.1). Eller også har du fået installeret det rigtige “Android SDK”, men benytter en gammel version af “adb.exe”.

Screenshots til indstillinger på mobil:

Screenshot til vejledningens punkt 7:

Screenshot til vejledningens punkt 11:

Trin 3.4 – Root-adgang

Jeg er ikke helt overbevist om, at dette trin er nødvendigt. Men eftersom jeg kunne konstatere, at min G2 ikke havde korrekt root-adgang efter trin 3.3, skader det i hvert fald ikke at tage det med. Du kan altså benytte det efter behov.

Følg nedenstående trin for at opnå root-adgang (administrator-adgang) til din G2:

 1. Åbn denne side: XDA Developers-tråd [engelsk]
 2. Følg linket hvor der står “Okay, where do I get this?” og download zip-filen ved at klikke på linket øverst i tråden.

Følg 6-trins-vejledningen i den første tråd. Vi har allerede styr på trin 1-2 fra tidligere, og du kan se bort fra trin 5-6, da det også fremgår, når filen “root.bat” bliver kørt.

Screenshot til root-adgang:

Trin 3.5 – Recovery-installation af CyanogenMod

Her vi jeg igen henvise til CyanogenMods egen vejledning:

Læs: CyanogenMod: “How to install CyanogenMod Android for LG G2” [engelsk]

Nærmere bestemt afsnittet “Installing CyanogenMod from recovery”.

Jeg har et par kommentarer til vejledningen:

Punkt 1: Vi har allerede hentet den ønskede udgave af CyanogenMod i trin 2.

Punkt 2: Jeg havde ikke held med at kopiere filen “cm-10.2.0-d802.zip” indeholdende CyanogenMod til G2, når den var i recovery. Derfor genstartede jeg tilbage til almindelig Android og foretog kopieringen via Windows stifinder. Dette kan gøres ved at tilslutte G2 som medieenhed via USB. I samme åndedrag kopieres også de hentede “Google Apps” til G2’s interne hukommelse.

Punkt 3: I stedet for at lave tricket med knapperne på G2, kan du genstarte til recovery med kommandoen “adb reboot recovery”, der køres i en kommandoprompt.

Punkt 4: Hvis du evt. ønsker at vende tilbage til LG’s brugergrænseflade igen, kan det være en god idé at tage en backup.

Punkt 5: Dette trin tager rigtigt lang tid (“Formatting /cache”) – for mig tog det omkring 10 minutter, før den var færdig. Men det er åbenbart normalt for G2, at det kan tage op til 15 minutter.

 Screenshots til installation af CyanogenMod:

Klar til brug

Har du gennemført alle ovenstående trin “efter bogen”, bør du have en G2, som kører CyanogenMod.

Er det ikke helt gået som planlagt – eller er du i tvivl om noget i vejledningen – er du meget velkommen til at skrive en kommentar. Så vil jeg svare tilbage hurtigst muligt – og gøre hvad jeg kan for at hjælpe!!!

God fornøjelse med CyanogenMod på din LG G2! 🙂

Share Button

Download vedhæftninger

 • Dan Hjelme

  God og grundig guide Christian. Hadde jeg hatt en slik da jeg la inn CM på min Galaxy Note hadde jeg nok ikke behøvd å bruke 4 timer 🙂
  Hvordan fungerer det for deg? Jeg digger CM, men så noen på Google+’s CM gruppe som skrev at CM på G2 var en katastrofe for batteritid.

  • Christian

   Hej Dan!

   Tak for din besked. Jeg kender godt det med at bruge timevis på at lægge custom rom på, fordi vejledningen ikke er helt skarp. Det håber jeg så, at min er… 😉

   Jeg synes, at CM på G2 fungerer rigtigt godt. Også batteritiden er god. Faktisk næsten lige så god som stock LG. Det eneste der driller batteriet er Sonos (som jeg har skrevet om tidligere).

   Jeg har haft et par random reboots, så (stable) CM 10.2 er altså ikke lige så stabil som LG’s egen rom…

   Ha’ det godt! Og sig til, hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vejledningen!

   /Christian

 • Mikkel

  Super guide. Screenshorts er en rigtig god hjælp.
  Tak for det.

  • Christian

   Hej Mikkel!

   Selv tak. Godt at høre, at du kunne bruge den.

   /Christian

 • Mikkel

  Hej Christian
  Jeg har også lige købt mig en LG G2 D802, og jeg faldt lige over den her guide fordi jeg også gerne ville have CyanogenMod på, i stedet for LG’s software.

  Men problemet ligger så i at jeg får en fejl under 3.3 scoreenshot 11:
  Der står følgende:
  shell@g2:/ $ /data/local/tmp/loki_flash recovery /data/local/tmp/recovery_d802.lok
  ry /data/local/tmp/recovery_d802.lok
  [+] loki_flash v2.1
  [-] Fail to open aboot for reading.

  Håber du kan hjælpe mig videre der fra, og tak på forhånd 🙂

  • Christian

   Hej Mikkel!

   Hmm…den var svær… ;o)

   Jeg søgte på “lg g2 failed to open aboot for reading” på Google og fandt en kommentar, hvor der står følgende:

   If you get “Failed to open aboot for reading.” when following method 1, Be sure you have the # prompt, not $. If you rooted properly you should alutomatically have # in shell, but if not just type su to get it. then run the flashing command.

   Og så vidt jeg kan se af den tekst, du har sat ind, har du et “$” efter “shell@g2:/” og i mit skærmdump har jeg et “#”. Så prøv forslaget med at skrive “su” (står bl.a. for SuperUser”) for at se, om du så får havelågen (#).

   Giv lige en melding når/hvis du prøver det!

   /Christian

 • Mikkel

  Hej Christian

  Jeg har prøvet at skrive “su” på en ny linje, efter jeg har skrevet “adb shell”.
  Her er hvad der står i cmd:

  shell@g2:/ $ su
  su
  /system/bin/sh: su: not found

  Og hvis jeg fortsætter med guiden, laver den stadig den samme fejl som sidst.
  Nogle idéer? 🙂

  • Christian

   Hej Mikkel!

   Jeg tror vi skal finde forskellen i, at der i din adb shell står “shell@g2”, hvor der på min står “root@android”. Det virker som om, du ikke har tilstrækkeligt med rettigheder på din G2 på det tidspunkt i processen.

   Spørgsmålet er, om du kan køre trin 3.4 i min vejledning før trin 3.3. Så burde du få root-adgang.

   Håber det lykkes – lad mig høre resultatet!

   /Christian

 • Mikkel

  Hej Christian

  Jeg har i hvert fald fået installeret den der ioboot25, hvor jeg så har fået en superuser app. Men jeg kom lige til at tænke på om man ikke skulle lave en ful backup af hele systemet så man kunne gendanne den hvis det gik galt, inden man begynde at rode alt for meget med det. Eller er det lige meget nu hvor man alligevel skal have et helt nyt system på den? For har du så evt. et link til en guid hvor man kan få en backup af hele systemet? For så vil jeg prøve at rode med det igen i morgen.

  /Mikkel

  • Christian

   Hej Mikkel!

   Hvis du skal kunne lave en fuld backup, skal du først have installeret en custom recovery. Og det er der, det går galt… 🙁

   Vi er enige om, at du bruger en Windows PC, åbner en kommando-prompt og bruger seneste version af ADB?

   /Christian

   • Mikkel

    Hej Christian
    Jeg har ikke lige haft tid til at rode med mobilen, men jeg er kommet frem til at have “root@g2:/ #” i cmd vinduet.
    Men et nyt problem opstår så, når jeg skriver:

    “/data/local/tmp/loki_flash recovery /data/local/tmp/recovery_d802.lok”

    Så retonere den:

    [+] Loki_flash v2.1
    [-] Loki aboot version does not match device.

    Så det er der problemet ligger lige nu, selv om vi kommere tættere på 🙂
    Og ja jeg bruger en windows pc, åbner cmd og har den version af ADB som du linker til i vejledningen 🙂

    /Mikkel

    • Christian

     Hej Mikkel!

     Beklager at jeg har været lidt længe om at svare. Har haft en travl weekend… 🙂

     Kan det tænkes, at du af én eller anden grund har en anden version af G2 end “D802”? For det jeg kan finde på nettet under “Loki aboot version does not match device” siger generelt set, at der anvendes en forkert “aboot” til den aktuelle version af G2.

     Tjek lige for god ordens skyld, hvad der står på din (på kassen eller i systemindstillinger).

     /Christian

     • Mikkel

      Det står inde under hardware oplysningerne at det er LG d802…

     • Christian

      Hej Mikkel!

      Så er jeg vist ved at løbe tør for gode idéer…desværre! 🙁

      /Christian

 • søren

  Skal lige til at installere, men jeg opdager der er 3 døde links i den officielle vejledning (de første 3 steps – download af loki_flash, g2_security og recoveryt_d802.lok).
  Jeg ville egentlig helst følge den ofcielle installationsvejledning, så jeg vil høre om du har nogle ideer?
  På forhånd tak for hjælpen

  • Christian

   Hej Søren!

   Det kan jeg da godt se. Har søgt lidt på nettet, men har ikke umiddelbart fundet noget.

   Jeg mener, at jeg har filerne liggende derhjemme, så jeg kan uploade dem til en fildelingstjeneste i aften.

   /Christian

  • Christian

   Hej Søren!

   Jeps – jeg ved det – det har taget mig en evighed… 😉

   Men nu har jeg fået lagt de 3 manglende filer op på min egen hjemmeside.

   Links til dem er i afsnit 3. EDIT: Links er nederst i indlægget lige før kommentarerne.

   Håber du kan bruge guiden nu.

   Mvh
   Christian

   • Søren

    1000 tak

 • Toke

  Hej Christian, du skriver at batteritiden er næsten lige så god som LG stock.
  Hvad med ram forbruget på cm vs Stock? Er kameraet OK i Cm? Og har du opgraderet til cm11 …

  • Christian

   Hej Toke!

   Jeg har ikke sammenlignet ram-forbruget på CM vs Stock, så der kan jeg ikke hjælpe.

   Jeg prøvede at opgradere til CM11 (nightly), men der var en del ustabilitet i den på det tidspunkt (det er måske ændret nu).

   Nu er G2 dog tilbage til (næsten) stock igen, da den er røget videre til min hustru.

   Det betyder også, at jeg dårligt nok kan huske noget om kameraet i CM – så der bliver jeg vist heller ikke til meget hjælp… 😉

   /Christian

  • Søren

   Hej Toke,
   Jeg tillader mig at svare. Jeg kører CM11 og jeg synes at både batteritiden og kamera virker fint. Jeg har dog installeret google camera, da jeg bedre kan lide den.
   Jeg synes at telefonen virker super hurtig og jeg er meget glad for CM. Min weekly build er dog ikke 100% stabil, men den virker fint nok til daglig brug.

 • Kurt Larsen

  Hvordan ser det ud med cm11 her i Juni måned, er det ved at være stabilt? Jeg har en stock LG G2 og en N7000 med cm11 som virket OK, men vil ikke rigtig optage video i længere tid, og har et par reboot….?

  • Christian

   Hej Kurt!

   Jeg er desværre ikke længere så meget inde i CM til G2 (eller andre mobiler), da min G2 desværre døde i mødet med en haveflise (kan ikke anbefales!). Og jeg har ikke rodet med CM siden.

   Men når jeg kigger på Cyanogenmods Wiki (http://wiki.cyanogenmod.org/w/D802_Info) er der endnu ikke en “Stable” CM11 til G2.

   Mvh
   Christian

 • Kenneth

  Rigtig godt forklaret. Virker som det skal. LG G2 er blevet SÅ meget bedre. Men hvordan opdaterer man nye udgivelser. Den finder ingen når man søger.?

  • Hej Kenneth!

   Tak for det. Nu har jeg ikke haft CyanogenMod i lang tid. Og det er faktisk min 9-årige datter, der bruger G2’en nu… 😉

   Men så vidt jeg kan se på CyanogenMod Wiki, er 10.2 stadig den seneste “stable” release.

   Da jeg kørte CM kunne jeg opdatere OTA – og prøvede det også. Men for at kunne se nyere versioner, skulle jeg ændre en indstilling under opdateringer, således den også kiggede efter releases, der ikke er “stable”.

   Håber det kan hjælpe dig? Ellers sig til!.

   Mvh
   Christian

   • Kenneth

    Hej igen.
    Jeg havde før en Samsung. Der kunne jeg fint opdatere. Hver dag. Men her på min LG G2, ja der kan jeg sgutte… Kan slet ikke finde noget sted hvor der kan ændres så man kan se dem. Der kommer heller ikke nogen når man søger manuelt. Hvis du ikke lige har en sidste mulighed, så dropper vi det bare. Holder øje med en ny STABLE opdatering på nettet, og henter den der og overfører den til mobilen. Ikke det helt store problem, men det ville da være rart hvis det lige virkede.. Hygge
    Kenneth

    • Søren Holte

     Hej Kenneth,
     Bare brug Nightly. Det har jeg gjort lææænge og det virker fint. Jeg opdaterer ca hver anden uge.

    • Hej Kenneth!

     Jeg er vist desværre blank – beklager… :o)

     Mvh
     Christian