Ønskebrønden: Dual Boot Android

Share Button

Wishing Well

Som tidligere lovet har jeg igennem noget tid barslet med ideer til blog-indlæg, der går “bagom” vores elskede mobile enheder.

Det har nu resulteret i serien “ønskebrønden”, hvor jeg kommer med mine bud på, hvordan mobile enheder – i særdeleshed med Android – skal udvikle sig.

Første indlæg i serien handler om muligheden for at få Android-enheder med dobbelt styresystem. Det meste af indlægget er skrevet tilbage i juli måned, men nu hvor jeg kun kan sidde tilbagelænet i sofaen med venstre arm i slynge (efter en skulder-operation), kunne jeg jo lige så godt få det gjort færdigt.

Så indlægget kommer her:

Vi har en talemåde hjemme hos os: “Du må ønske dig alt!”

Men lige så sikkert som det er, at ønskerne er fri – er det, at de ikke alle sammen bliver opfyldt. Men en gang imellem bliver ét af de gode ønsker jo heldigvis opfyldt.

Så her kommer ét af de ønsker:

Jeg ønsker mig, at producenterne af Android-enheder begynder at levere dual boot-enheder, som giver mulighed for at bruge enten deres egen “version” af Android eller en ren Android, som den er udtænkt af “vorherre den almægtige” (altså Google i denne sammenhæng).

Men hvorfor giver det overhovedet mening? Det vil jeg prøve at argumentere for i dette indlæg.

Producenternes version af Android

Når Samsung, LG, HTC og de andre begynder at lave softwaren til en ny Android-mobil, tager de oftest udgangspunkt i den på det tidspunkt nyeste Android-version. Det vælger jeg i hvert fald at antage.

Herefter lægges producentens eget design (skin = “hud”) ovenpå, således mobilen får det look, der er karakteristisk for fx HTC.

Sammen med det look kommer også en række apps, som en nybagt ejer af en HTC-mobil naturligvis ikke kan undvære. I hvert fald hvis du spørger HTC. Det er fx apps som Facebook og Twitter, som HTC ikke mener, du kan leve uden – og derfor installerer som standard. Derudover lægger producenten en række af deres egne apps på – fx support-apps eller tilsvarende.

Dette giver tilsammen den brugeroplevelse, som HTC gerne vil bruge til at skille sig ud fra mængden af producenter, der benytter Android som styresystem.

Nu bruger jeg HTC i dette eksempel, men det er nøjagtigt samme historie med fx Samsung og LG, der læsser deres mobiler til med mere eller mindre unødvendig software…efter min mening i hvert fald.

Googles version af Android

Den “tomme skal”, som producenterne benytter som udgangspunkt for deres vinkel på Android, er slet ikke så tom endda.

Det er nemlig Googles holdning til, hvordan den rene Android skal se ud.

I Googles verden følger kun det helt basale med en Android-mobil, da resten kan og skal hentes på Google Play. Der er naturligvis både email og kalender, men resten af “pakken” – herunder Facebook og Twitter – skal du selv finde frem til.

Hvor er forskellene?

Udover det designmæssige og de “manglende” apps er der en del forskelle mellem de to indgangsvinkler til en Android-mobil.

< Hukommelse >

Den indbyggede hukommelse er normalt ikke så proppet på en (Nexus-) mobil med den rene Android.

På min Nexus 5 er der fx ca. 1 GB ekstra fri hukommelse i forhold til min LG G2 – begge med 16 GB hukommelse.

Men hov – hvis der både skal være ren Android og producentens version, kommer det så ikke til at fylde mere? Jo sandsynligvis – så de pågældende modeller må nødvendigvis komme med en smule ekstra hukommelse, så der bliver plads til begge dele.

< Hastighed/performance >

Her kommer en påstand: “Android-mobiler med den rene Android er altid hurtigere end tilsvarende mobiler med producentens egen udgave af Android.”

Det er i hvert fald min erfaring. Og det er ikke noget, jeg har tænkt mig at underbygge med benchmark-tests, for de viser faktisk ofte det modsatte af virkeligheden. I en kamp mellem Nexus 5 og LG G2, der har tilsvarende specifikationer, taber Nexus 5 de fleste benchmark-tests. Til gengæld er og føles Nexus 5 bare hurtigere i enhver sammenhæng.

Og denne erfaring har jeg høstet på alle de Android-mobiler, hvor jeg har haft installeret både producentens egen Android-version og en ren(ere) Android-version.

Senest har jeg faktisk vraget LG G3 til fordel for Nexus 5, da jeg til trods for G3’s overlegne processerkraft ikke længere havde lyst til at trækkes med dens performance-problemer.

< Opdateringer >

Når der kommer en ny version af Android, tager opdateringer på producenters egne Android-versioner overordnet set rigtigt lang tid. Der er meget, der skal testes, før den nye version kan slippes løs på en eksisterende mobil.

Og i mange tilfælde går der ikke ret lang tid, før det er slut med opdateringer til en bestemt enhed. Producenten har jo travlt med at udvikle nye mobiler, så support på “gamle” enheder bliver ofte nedprioriteret.

Anderledes stiller det sig med opdateringer til Googles Nexus-enheder, som kører den rene Android. I familien har vi en Nexus 7-tablet fra 2012, som for et par måneder siden fik  opdateringen til seneste Android-version – 4.4.4. Og samme Android-version kører min Nexus 5 med.

De andre Android-enheder i familien leger stadig “catch-up” (selv G3 kører “kun” Android 4.4.2). Og de fleste af dem når sikkert aldrig så langt som Nexus 5 – desværre!

Google har endda lige annonceret, at både Nexus 7 og Nexus 5 (og endda også Nexus 4) får den kommende version af Android – version 5.0 med tilnavnet Lollipop.

Hvad med “Google Play Editions”?

I den senere tid er flere mobiler og tablets dukket op i såkaldte “Google Play Editions” – eller blot GPE.

Jeg mindes ikke at have set dem til salg i Danmark, men de har i hvert fald været til at få fat i udenlands.

Det er typisk topmodeller, hvor diverse bloggere (som altid) har “tigget” om at få dem med den rene Android fra Google, hvorefter producenten efterfølgende har udgivet en GPE-version af mobilen.

En GPE-version kører den rene Android på samme hardware, som producenten benytter til “sin egen” version af Android. Normalt får GPE-versionerne Android-opdateringer hurtigere end producentens egen udgave med egenudviklet Android-version.

GPE-versionerne får normalt ikke nyeste Android lige så hurtigt som Nexus-enheder, men det er meget tæt på.

Er dual boot muligt?

Det mener jeg helt bestemt, at det er.

Hvis diverse “amatørudviklere” kan lave såkaldte “recoveries” (som er en slags bios for Android-mobiler), hvor du kan “flashe” (= installere) forskellige Android-versioner på en mobil, der er blevet “rootet” (= fået administrator-rettighed), må det også være muligt for producenten selv at give mulighed for en dual boot Android.

Når den nybagte ejer starter mobilen op for første gang, kan han/hun så få mulighed for at vælge, om de vil have den lille, sprøde Android-vaffel med to kugler kvalitets-is eller om det skal være den ekstra store (og lidt bløde) vaffel med 4 kugler, flødeskum, krymmel, chokoladesovs, syltetøj, guf og flødebolle.

Begrænset mulighed for skift?

Hvis du på en dual boot Android-mobil har valgt at starte op i fx producentens Android-version, tænker jeg, at brugeren må acceptere ikke at kunne skifte gnidningsløst til den anden version på enheden – altså den rene Android. Og på samme måde den anden vej.

Hvis ikke opgaven skal være for uoverskuelig for producenten, må et skift mellem de to udgaver nødvendigvis skulle foregå som en nulstilling til fabriksindstillinger (eller skift til en ny mobil), hvor brugeren mister alt.

Jeg tænker, at kompleksiteten ved at tilbyde gnidningsløse skift ville gøre dual boot-opgaven til noget nær en umulighed. Men jeg tager muligvis fejl… 😉

Opdateringer med dual boot?

Hvordan ville opdateringer kunne forventes at køre på en dual boot-enhed?

Jeg forestiller mig, at producenten ret let vil kunne tilpasse en nyere version af Android til sin eksisterende hardware.

Det må basalt set være et spørgsmål om at få opdateret hardware-drivere til enheden, så hardwaren kan snakke sammen med den nye Android-version. Og selvom det helt sikkert er en lidt forenklet udlægning af opgaven, tror jeg faktisk heller ikke, at det er alt for langt fra sandheden… 😉

Til gengæld skal producenten med sin egen udgave af Android til mobilen sørge for at tilpasse alle de mange ekstra apps til den nye Android-version, ligesom de designmæssige elementer skal have en overhaling og testes igennem. En opgave hvor mange apps måske skal rettes/omskrives i større eller mindre grad, når Android-versionen pludselig er en anden.

Opgaven med tilpasning af apps har Google allerede klaret for de apps, der følger med den rene Android-version.

Derfor kunne jeg forestille mig, at en dual boot-enhed ville kunne modtage opdateringen til den rene Android lang tid før, den kommer til producentens egen Android-version.

Og måske vil producenten også vælge at supportere den rene Android i længere tid på enheden, da arbejdsbyrden er meget mindre? På den måde vil det være en gevinst for producenten, der vil kunne bryste sig af, at enhederne holdes opdateret i længere tid.

En dual boot-enhed vil naturligvis kun skulle modtage opdatering til den aktuelt aktive software. Så hvis brugeren kører producentens egen udgave af Android på sin enhed, vil den rene Android på enheden ikke automatisk blive opdateret, medmindre brugeren skifter hest og overgår til at benytte denne.

Hvem vælger hvad?

Lad os antage, at der bliver solgt 20 mio. af den næste LG-topmodel, som sandsynligvis kommer til at hedde LG G4. Og her leger vi, at LG vælger at levere alle disse med muligheden for dual boot.

Hvor mange af dem vil så i praksis køre ren Android – og hvor mange vil køre med LG’s Android-version?

Et svært spørgsmål. Men min overbevisning er, at de fleste brugere er fløjtende ligeglade med, om noget er ren Android eller ej. De går efter alle de smarte features fra reklamerne, så de vælger den store vaffel med krymmel, guf og hele molevitten.

Mit gæt vil være, at den gruppe tegner sig for omkring 80% af alle solgte enheder.

De 20%, der er tilbage, er sådan nogen som mig. De krævende brugere, der ved præcis hvordan deres nye mobil skal sættes op – nemlig præcis som den gamle, der faktisk stadig kørte næsten gnidningsfrit, men bare blev offer for udviklingen og “vil-ha-mentaliteten”… 😉

Vi har prøvet kameraer med selfie-funktion, smarte ringetone-dæmpe-funktioner og meget andet. Og gang på gang har vi konstateret, at der er tale om fyld, fyld og atter fyld.

Men efter noget tid tror jeg, at en del af de 80% vil finde ud af, at deres fine Android-mobil faktisk ikke kører så gnidningsfrit, som de regnede med. Eller også erfarer de, at opdateringerne ikke længere kommer rullende til producentens egen Android-version og vælger så at prøve “den anden halvdel” af mobilen.

Og mon så ikke rygtet spredes, så andelen vokser fra 20% til et noget højere tal?

Fordele og ulemper

En mobil med dual boot Android har naturligvis både fordele og ulemper. Dem vil jeg forsøge at belyse her.

I mine øjne er der følgende fordele og ulemper for køberen/brugeren af en dual boot Android-enhed:

Fordele for køber/bruger

  • Valgfrihed, valgfrihed og valgfrihed… 😉
  • Hurtigere opdateringer for de brugere, der vælger den rene Android

Ulemper for køber/bruger

  • Mindre fri hukommelse pga. dobbelt styresystem
  • Kan virke unødigt kompliceret for “svagere brugere”

Og følgende fordele og ulemper for producenten af en dual boot-enhed:

Fordele for producent

  • Rammer en større målgruppe med samme enhed
  • Færre enheder at supportere i forhold til hvis der skulle markedsføres/supporteres to særskilte modeller
  • Øget anseelse i markedet for at give muligheden for dual boot
  • Øget anseelse i markedet da de enkelte modeller holdes opdateret i længere tid

Ulemper for producent

  • Større arbejde med opdateringer pga. dobbelt styresystem på én enhed
  • Risikerer at miste noget af sit “særpræg”

Opsamling

Jeg håber, at du kunne lide dette første indlæg i serien “ønskebrønden”?

Det er i hvert fald min klare overbevisning, at det på længere sigt vil være til gavn for både (for)brugere og producenter, hvis sidstnævnte hopper med på “dual boot Android”.

Vi er jo i Android-båden pga. valgfriheden, så hvorfor ikke køre den hele vejen?

Så nu venter jeg bare på den første Android-mobil med dual boot…men jeg frygter, at jeg nok desværre kommer til at vente forgæves?

Har du spørgsmål eller flere vinkler på denne historie, er du meget velkommen til at komme med dine kommentarer herunder.

Share Button